Агропорт Харків - стартував Назад

Агропорт Харків - стартував

5 - 7 жовтня при підтримці RIA.com у Харькові проходить Шостий міжнародний форум AGROPORT East Kharkiv 2017

Динаміка розвитку AGROPORT East Kharkiv відображає динаміку розвитку агробізнесу України

Про це заявила губернатор Юлія Світлична під час відкриття AGROPORT East Kharkiv 5 жовтня 2017 р.  

Більше 10 000 учасників, 200 підприємств агросектору, 6 делегацій зі всіх областей України і 30 міжнародних фінансових організацій зібралися на Шостий міжнародний форум AGROPORT East Kharkiv 2017.

Вже чотири роки поспіль майданчиком для проведення заходу є міжнародний аеропорт «Харків», залишаючись кращим майданчиком не тільки для зустрічей, а й підписання нових контрактів в агросфері.

Image title

Відкриваючи AGROPORT East Kharkiv 2017, голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична відзначила, що форум має на меті не тільки підтримку малого і середнього агробізнесу. Він також є своєрідною презентацією Харківської області як єдиного потужного хабу, щодо подальшої переробки агропродукції, зберігання, транспортування, підготовки робітничих кадрів, наукових проектів, виробництва сільгосптехніки, де усі аграрії країни можуть розраховувати на підтримку з боку влади.

«Сподіваюсь, що AGROPORT East Kharkiv буде, як і завжди, завершено реальними проектами, реальними перспективами і реальними інвестиціями в агросферу. Цей захід розширює географію, щорічно збільшує кількість відвідувачів і експертів. Динаміка розвитку AGROPORT East Kharkiv відображає динаміку розвитку агробізнесу України, яка за останні три роки стала потужним постачальником на європейські ринки соняшникової олії, цукру, меду, зерна. Але потенціал у нас значно більший», - заявила губернатор Юлія Світлична.

«В дні роботи «Агропорту», ось уже чотири роки поспіль,  аеропорт «Харків» стає не тільки повітряними воротами області, а й воротами до нових можливостей у агробізнесі. І звичайно, маючи в своєму активу завод «ХТЗ», ми дуже зацікавлені у співпраці з аграріями», - привітала присутніх Олена Дерев'янко, віце-президент DCH.

Третій рік поспіль участь у роботі AGROPORT East Kharkiv беруть представники FAO. В цьому році відкриття агрофоруму співпало з оголошеним цією  міжнародною організацію місячником продовольства. Всесвітній день продовольства (WFD) офіційно відзначають 16 жовтня, до цього залучаються всі країни-члени ООН.   

Image title

«Організація відзначає Всесвітній день продовольства протягом місяця. За традицією ми визначаємо важливу тему, яка стає головним меседжем у цей термін. Цьогорічне гасло  World Food Day: «Змінимо майбутнє міграційних потоків. Інвестуємо в продовольчу безпеку і розвиток сільського господарства». Воно і стало гаслом форуму AGROPORT East Kharkiv, на який зібралися експерти з питань продовольчої безпеки. Вже під час першої дискусійної панелі ми визначили – лише  сталий розвиток сільського господарства може зупинити трудову міграцію і забезпечити стабільність», - заявив Михайло Малков, координатор програм розвитку FAO в Україні.

Сільське господарство України має значно більший потенціал, ніж використовується зараз, вважає Дмитро Титаренко, генеральний менеджер AGROPORT East Kharkiv.

«Звичайно, ми розраховуємо, що наші відвідувачі підпишуть нові контракти, пов’язані з розвитком сільського господарства. Приємно відзначити, що більшість тих, хто став учасником заходів «Агропорту» в минулі роки, відзначають, що наш форум «фартовий», - відзначив Дмитро Титаренко.

З наступного року «Агропорт» буде проходити не тільки в Харкові, а й у Львові та Херсоні, розповів керівник проекту AGROPORT East Kharkiv. В квітні 2018-го подібний захід буде проведено у Львівській області, а у липні – в Херсонській. Таким чином «Агропорт» об’єднує аграріїв з усієї  України.  

Image title

В рамках AGROPORT East Kharkiv 2017 відбулося підписання тристороннього меморандуму про співпрацю між Харківською, Львівською, Херсонською областями. Його підписанти – Олександр Нездюр, директор департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, Євген Рищук, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації, Наталія Хмиз, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації – відзначили, що меморандум надає нові можливості для розвитку агробізнесу на внутрішніх ринках країн.

Другий стратегічно важливий меморандум, який було підписано на AGROPORT East Kharkiv 2017, стосувався співпраці між Харківським тракторним заводом та ХНАУ ім. В. В. Докучаєва.  

«Це дуже важлива подія для підприємства, бо тільки у спільній праці між науковцями і практиками можна випускати техніку, яка затребувана серед аграріїв», - відзначив генеральний директор ХТЗ Андрій Коваль.

Перші кроки співробітництва між ХТЗ і ХНАУ ім. В. В. Докучаєва відбудуться в суботу, 7 жовтня, під час випробувань сільгосптехніки на демополях академії, до яких будуть залучені і студенти навчального закладу.  

Нагадаємо, що AGROPORT East Kharkiv 2017 триватиме три дні. В четвер ввечері  будуть визначені кращі агропідприємства Харківської області в рамках AGROPORT Awards Kharkiv 2017.

У п’ятницю, в другий день проведення Шостого міжнародного «Агропорту», відбудеться науково-практична конференція, на якій обговорюватимуться проблеми, пов’язані зі зміною клімату на Сході України. Учасники конференції шукатимуть відповідь на запитання, як підвищити врожайність у нових кліматичних умовах. На відвідувачів заходу чекає науково-практична конференція з адаптації сільського господарства в Східній Україні до змін клімату – як підвищити врожайність в нових кліматичних умовах. Крім того проходитиме круглий стіл, під час якого обговорюватимуть майбутнє органічного виробництва.

Всі три дні роботи AGROPORT East Kharkiv 2017, в авіаангарі працюватиме тематична виставка.



Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье